Dichtbij Oristano, met de zee aan twee zijden is Tharros aan de oostkust van Sardinië één van de interessantste archeologische vindplaatsen in het Middellandse-Zeegebied. Hier kun je de ruïnes van een Fenicische kusstad uit de 8ste eeuw v.C. bezichtigen.
De stad Tharros werd rond 730 v.C. gesticht door de Feniciërs op de landtong Capo San Marco, die een veilige ankerplaats bood voor vrachtschepen uit het Middellandse-Zeegebied. Rond de 6de en de 5de eeuw v.C. was Tharros een bloeiende haven geworden en deze welvaart bleef in de Romeise tijd bestaan, vanaf 238 v.C.
Tot nu toe is slechts een derde deel opgegraven. De zuid sectie omvat de Punische en Romeinse stad, met baden, huizen en heiligdommen. In het noorden liggen de Tofet, het nuragische dorp Murru Mannu en de Romeinse muren.
Kerkje bij Tharros
Voor je bij de opgravingen van Tharros komt kun je ook een bezoekje brengen aan het zandstenen kerkje, gebouwd in de 6de eeuw na Christus.
Voor surfers is dit gebied ook leuk om te bezoeken. Het zandstrand is vanwege de veelal harde wind ideaal.
Parkeergelegenheid is aanwezig.
Een kleurrijk adresje in Cabras
Net buiten het centrum van Cabras op kleine afstand van zee en archeologische hotspot Tharros ligt de kleurrijke b&b Sa Cotilla. Een mooie & gastvrije uitvalsbasis op het nog onbekende westen te ontdekken.